maandag 25 november 2013

DIY Bier kaars

Veel mensen vragen voor hun verjaardag altijd geld. En nou is dat net iets wat ik nooit leuk vind ik om te geven. Maar met wat goedkope hulpmiddelen maak je van een saai envelopje een leuk en origineel cadeau. Vandaag ben ik aan de slag gegaan voor een neef van mijn vriend. Let op! Het maken van een bier kaars kan gevaarlijk zijn!


Benodigdheden:
* Kaars
* Lont
* Metaal blikje
* Pan met kokend water
* Bier flesje
* Oven wanten
* Houten spatel 
* Moertje
* Scherp mesje
* Hamer
* Veiligheidsbril
* Oude krant
* Trechtertje
* Pen

Stap 1:
Week het bierflesje in lauw water om het etiket eraf te krijgen. Als de bierkaars klaar is kan je dit etiket eventueel weer gebruiken.

Stap 2:
Breng het water aan de kook. Zet het metalen blik in het midden van de pan en stop de kaars er in zijn geheel of in kleine stukjes in. Het is belangrijk om met een houten spatel het metalen blikje vast te houden anders kiept het blik om en kan je opnieuw beginnen. Als het je te lang duurt kan je de kaars het beste in kleine stukjes snijden nadat hij in het blik een beetje is verwarmd.

Stap 3:
Maak een boutje aan het einde van het lontje vast. Dit doe je zodat de kaarsen lont recht naar beneden gaat als je het bierflesje vult met kaarsvet. Knip nu de gewenste lengte voor het lont.

Stap 4: 
Als het kaarsvet goed vloeibaar is kan je het in een bierflesje gieten. Ik heb zelf gebruik gemaakt van een trechter gemaakt van een wc rol.


Stap 5:
Als het bierflesje goed gevuld is kan je het lont erin hangen. Aan de bovenkant van het lontje kan je een pen vastmaken zodat je het niet de hele tijd hoeft vast te houden. Als het kaarsvet gaat stollen krimpt het een beetje, je kan er kaarsvet bij schenken maar wacht hier niet te lang mee anders krijg je het verschil te zien.

Stap 6: 
Laat de kaars een nacht stollen. Daarna kan je het glas eraf halen. Let op! Dit kan gevaarlijk zijn. Het is handig om een veiligheidsbril en handschoenen te gebruiken. Eventueel zou je ook het bierflesje in een oude krant kunnen rollen zodat er geen glas splinters rond springen.

Als je alle glas splinters hebt verwijderd is je kaars klaar! Je kan het afgeweekte etiket er weer opplakken met mod podge of zoals ik heb gedaan een geld briefje gebruiken als etiket. 

Veel succes,

Liefs Anoeska 

1 opmerking:

  1. wauw zeg!! wat een cool project! Toch zou ik het niet aandurven met al dat glas! :-)) Maar dat van dat blik gebruiken om kaarsvet te smelten, toppie!!

    BeantwoordenVerwijderen